Vitiligo

 

Vitiligo is een huidafwijking waarbij de pigment productie in de huid verstoord wordt. De unieke behandeling van Multicare zorgt ervoor dat de vitiligo niet verder uitbreidt, dat de pigmentproductie in de huid weer herstelt en dat de witte vlekken verkleinen of verdwijnen. De therapie is bij 70% van de patiënten succesvol. Waar nodig wordt de therapie aangevuld met een transplantatie. U zult af en toe naar Hilversum moeten komen voor een consult, maar het merendeel van de behandeling kunt u thuis doen. De behandeling wordt door alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Wilt u meer weten over de behandeling? Lees dan verder of neem contact op met een van onze medewerkers.

 

Wat is vitiligo

Bij de huidaandoening vitiligo ontstaan er witte plekken op de huid, variërend van een paar kleine vlekjes tot enkele grote plekken tot een combinatie van beide vlekken. Bij de witte plekken is het pigment van de huid verdwenen door verstoringen in de productie van de stof melanine, beter bekent als pigment. Vitiligo is niet besmettelijk en kan ineens ontstaan, vaak tussen het 10de en 30ste levensjaar. Het kan zich langzaam ontwikkelen maar ook jarenlang stabiel zijn. De oorzaak van vitiligo is nog onbekend. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol, en er zijn relatief veel zuurstofradicalen bij het ontstaan van vitiligo betrokken. Vanwege de onduidelijke oorzaak van vitiligo is er nog geen genezing mogelijk. Wel kunnen de symptomen van vitiligo, de vlekken, behandeld worden.

 

De behandeling van vitiligo bij Multicare

ZBC Multicare is een expertisecentrum voor de behandeling van vitiligo en kent enkele voor Nederland unieke therapieën. Bij de behandeling wordt khelline in combinatie met lichttherapie gebruikt. De khelline wordt ‘verpakt’ in liposomen, kleine vetbolletjes die in de huid trekken, hierdoor ontstaat een voorraad Khelline in de haarzakjes.
Onze therapie kent drie fasen. In de eerste fase wordt met behulp van de khelline spray de uitbreiding van de vitiligo tegengegaan. Daarna volgt een behandeling met UVB licht zodat vanuit de omliggende huid en de haarzakjes nieuwe melanine producerende cellen in de vitiligoplek gebracht worden. De lichttherapie vindt veelal plaats in de thuissituatie. Tenslotte moeten de nieuwe cellen gestimuleerd worden om opnieuw melanine te gaan produceren en aan de huidcellen af te geven. Overigens is een bijkomend voordeel van het gebruik van de spray dat het de huid beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon.

 

Pas in de laatste fase van de behandeling kleurt de huid ook daadwerkelijk bruin. Daarom kan het soms lijken alsof de therapie niet aanslaat. Echter, de nieuwe pigmentproducerende cellen kunnen met een speciale lamp, de zogeheten Wood’s lamp, zichtbaar gemaakt worden, ook als de plek zelf er nog wit uit ziet.

 

Resultaten

Als er sprake is van actieve vitiligo, waarbij de plekken zich nog uitbreiden, is het doel van de behandeling om dit te stabiliseren en verdere uitbreiding te voorkomen. Bij plekken die stabiel zijn, is het doel van de behandeling dat er repigmentatie optreedt, zodat de plekken zich weer inkleuren. De gemiddelde behandelingsduur is een jaar. Na de behandeling is de vitiligo bij bijna alle patiënten gestabiliseerd (98%). Indien de behandeling trouw gevolgd wordt, kan bij meer dan 70% een repigmentatie van 75% of meer in het gelaat of op de borst bereikt worden. Gebieden zoals de handen of voeten reageren helaas minder goed op deze therapie, maar lenen zich juist relatief goed voor een behandeling met de blaardaktransplantatie. De werkzaamheid van onze therapieën is door medisch onderzoek aangetoond.

 

Klik op de foto om te kijken hoe het er voor onze behandeling uitzag..

 

Aanvullend: De blaardaktransplantatie

Soms blijkt het niet mogelijk om nieuwe pigment producerende cellen in de witte gebieden te krijgen. Dan bestaat er de mogelijkheid om de standaard therapie aan te vullen met een blaardaktransplantatie. Door middel van blaardaktransplantatie kunnen enkele pigment-producerende cellen van niet-aangedane huiddelen overgeplaatst worden naar de witte vitiligo vlekken. De daken van de blaren zijn als het ware donor van pigment-producerende cellen voor gedepigmenteerde gebieden. Deze worden dan door de standaard therapie weer geprikkeld om pigment te produceren. In tegenstelling tot andere transplantatiemethoden is blaardaktransplantatie een zeer subtiele ingreep en herstelt de donorplek volledig zonder blijvende sporen of littekens.

 

Vergoeding

Zowel de standaardbehandeling als de aanvullende blaardaktherapie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Er is dus geen maximum vergoeding waaraan u gebonden bent, maar uw eigen risico zal u in de regel wel volledig moeten betalen.

 

Waar kan ik mij laten behandelen?

Als expertisecentrum heeft ZBC Multicare zich gespecialiseerd in hoogstaande en moderne technieken. Onze beste behandelingen worden daarom alleen in Hilversum aangeboden. Omdat velen van u door het hele land naar ons toe moeten komen, doen wij ons best om onnodig reizen tot een minimum te beperken. Gedurende de therapie krijgt u een lamp in bruikleen en voert u de lichttherapie zelf uit, gewoon in uw eigen huis. Voor begeleiding en controle komt u eenmaal per drie maanden naar de kliniek toe. Wanneer u meer begeleiding wenst of nodig heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen of tussentijd een keer extra langskomen.

 

Meer informatie

Heeft u nog meer specifieke vragen met betrekking tot vitiligo of de vitiligo behandeling kunt u deze natuurlijk altijd persoonlijk bespreken met een van onze medewerkers via e-mail: [email protected] of telefonisch: 035-6249576.
Indien u meer algemene informatie wil over vitiligo dan kunt u dit vinden op de website van Landelijke vereniging voor Vitiligo Patiënten.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van onze artsen? Dan kan eenvoudig en snel via onze website of neem contact op met een van onze medewerkers.

 

Vragen?

Heeft u nog vragen over de behandeling van vitiligo? Schroom dan niet om deze aan ons voor te leggen.

 

Korte vragen kunt u tijdens onze openingstijden stellen via het chatvenster dat u rechtsonder ziet. Voor langere vragen, of vragen buiten onze openingstijden, kunt het onderstaande formulier gebruiken.  We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.