LICHTTHERAPIE THUIS
Wanneer u lichttherapie voor vitiligo volgt, krijgt u een lamp van ons in bruikleen. U kunt de belichtingen zelf thuis uitvoeren en komt voor begeleiding en controle naar de kliniek.
UVB lichttherapie en blaardaktransplantatie
Wanneer u lichttherapie voor vitiligo volgt, krijgt u een lamp van ons in bruikleen. U kunt de belichtingen zelf thuis uitvoeren en komt voor begeleiding en controle naar de kliniek.
Met een verwijzing van uw huisarts kunt u direct bij ons terecht voor een intake.
Door een blaardaktransplantatie kunnen vitiligo-plekken die niet afdoende reageren op lichttherapie alsnog effectief behandeld worden. Pigment-producerende cellen uit de gezonde huid worden daarbij getransplanteerd naar een vitiligo-plek.
Lichttherapie kan een zeer effectieve behandeloptie zijn voor vitiligo, zowel voor kleine plekjes als wanneer er grote delen van het lichaam geen pigment meer aanmaken. Door de lichttherapie wordt het afweersysteem onderdrukt waardoor het pigment minder snel worden afgebroken en de uitbreiding van de vitiligo wordt tegengegaan. Wij begeleiden u tot het opbouwen naar precies de juiste dosis UV-licht waarbij de pigmentproducerende cellen worden gestimuleerd om weer te ontwikkelen en pigment aan te maken. Door het gebruik van de spray met khelline (Lipoxellin®) wordt de effectiviteit van de therapie verhoogd en worden de gezonde huidcellen nog beter beschermd.
Tijdens de therapie belicht u de vitiligo-plekken 3-4 keer per week over een langere periode (wij adviseren minimaal zes maanden tot een jaar) met speciaal UVB-licht. U hoeft hiervoor niet naar de kliniek, u krijg van ons een lichtunit in bruikleen en kunt de behandeling zelf thuis uitvoeren. U komt in elk geval eens per 3-4 maanden naar de kliniek voor controle en begeleiding.
Het merendeel van de patiënten reageert op de lichttherapie. Na een jaar behandelen is bij bijna alle patiënten (98%) de vitiligo gestabiliseerd en een ruime meerderheid (70%) van de patiënten bereikt zelfs een repigmentatie van 75% of meer.
Vitiligoplek op de borst voor en na de behandeling met lichttherapie en khelline spray.
In gevallen waarin lichttherapie en het gebruik van crèmes tot onvoldoende resultaat leidt kan een transplantatie ingezet worden. Bij deze behandelingen worden de pigment-producerende cellen van de gezonde huid verplaatst naar de gebieden die aangedaan zijn door vitiligo. Het doelgebied wordt daarbij met een laser voorbehandeld zodat de getransplanteerde cellen door de huid opgenomen kunnen worden. Na de transplantatie worden de cellen met behulp van khelline spray (Lipoxellin®) en lichttherapie gestimuleerd om zich te ontwikkelen en nieuw pigment aan te maken.
Op gezonde huid waar normaal pigment aanwezig is, worden kleine blaartjes gemaakt. Dit is pijnloos en duurt ongeveer een uur. Tijdens de transplantatie worden de “dakjes” van de blaren verplaatst naar een plek die aangedaan is door vitiligo. De blaardakjes bevatten pigmentcellen die zich in de dagen na de transplantatie hechten op de vitiligoplek en daarna kunnen delen en zorgen voor de aanmaak van nieuw pigment. De plek waar de blaartjes gemaakt zijn, herstelt weer helemaal op natuurlijke wijze.
In tegenstelling tot andere transplantatiemethoden is blaardaktransplantatie een zeer subtiele ingreep en herstelt de donorplek volledig zonder blijvende sporen of littekens.
Samen met u bepalen wij wat de best passende behandelmethode is, afhankelijk van uw behoeften, de ernst van uw symptomen en eventuele eerdere behandelingen die u heeft gehad.
Vitiligo kan met goede resultaten behandeld worden met combinatie van khelline-spray en UVB-lichttherapie. Aanvullende topicale medicatie (zalf/crèmes) kan de therapie nog extra ondersteunen. Reageert de vitiligo (op sommige plekken) niet op de lichttherapie, dan geeft een blaardaktransplantatie de beste kans op repigmentatie.
Lichttherapie bij vitiligo wordt ondersteund door het gebruik van een liposomale spray met khelline (Lipoxellin®). Khelline is afkomstig is van de Ammi Visnaga plant en versterkt de effectiviteit van de lichttherapie bij vitiligo.
De behandeling van vitiligo wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat deze zorg eerst ten laste komt van nog openstaand eigen risico.