Huidkanker

Een van de meest voorkomende huidaandoeningen is huidkanker. Afhankelijk van de soort huidkanker is tijdig ingrijpen van levensbelang. Bij huidkanker wordt een onderscheid gemaakt tussen de bekende zwarte huidkanker (melanoom) en de minder bekende maar veel vaker voorkomende keratinocyte / non-melanoma huidkanker. Met name deze laatste vorm van huidkanker komt steeds vaker voor. Eén op de vijf Nederlanders boven de 50 kan een plekje hebben, en verschillende toonaangevende dermatologen spreken al van een huidkankerepidemie. Een bijkomend probleem is dat huidkanker steeds meer het karakter krijgt van een chronische aandoening. Dat wil zeggen dat als men eenmaal een plekje met huidkanker gehad heeft, de kans zeer groot is dan men in de toekomst een nieuw plekje zal gaan krijgen. Naast de keuze voor een effectieve maar patiëntvriendelijke behandeling zonder bijwerkingen, vraagt dit ook aandacht voor de persoonlijke omstandigheden en behoeften van de patiënt.

 

Opsporing en diagnose

Afhankelijk van de ernst van de aandoening en het soort huidkanker bestaat het onderzoek op de polikliniek uit een visuele inspectie of een onderzoek met fluorescentie detectie. Bij deze laatste methode wordt de huidkanker opgespoord op basis van het licht dat de plekken afgeven als je ze met een speciale spray voorbehandeld. Op die manier zijn de plekken ook te vinden als ze met het oog nog niet goed te zien zijn.

Nadat de verdachte plekjes zijn opgespoord, kijkt de de dermatoloog met een speciale loep (dermatoscoop) naar de huid. Op die manier kan hij of zij nauwkeurig vaststellen of het een onrustig maar goedaardig plekje is, of dat het mogelijk een kwaadaardige vorm van huidkanker betreft. Soms moet er een stukje uit de huid gehaald worden (een geheten biopt), zodat er nog preciezer vastgesteld kan worden of en om welke vorm van huidkanker het gaat. Omdat er bij een biopt altijd een klein litteken ontstaat, wordt een biopt alleen genomen als er geen minder invasieve mogelijkheden voor diagnostiek zijn.

 

Behandeling

Melanoom

De zwarte (melanoma) huidkanker wordt altijd behandeld door middel van een chirurgische ingreep. Het melanoom wordt operatief verwijderd en opgestuurd naar een laboratorium, zodat kan worden vastgesteld of al het maligne weefsel (de huidkanker) is verwijderd. Aan deze behandeling houdt u zeer waarschijnlijk een litteken over. Als bij de analyse in het laboratorium blijkt dat niet al het kwaadaardige weefsel bij de eerste ingreep is verwijderd, volgt een tweede operatie. Meer informatie over het behandeltraject bij (verdenking op) een melanoom vindt in de folder: Zorgpad Melanoom.

 

Rode vormen van huidkanker

Bij de behandeling van de rode (keratinocitaire/niet-melanoma) vormen van huidkanker kan er voor minder drastische, minder invasieve behandelingen gekozen worden. Als expertise-centrum voor de dermatofysica beschikken de artsen van ZBC Multicare over verschillende lasersystemen waarmee huidkanker patiëntvriendelijk en effectief behandeld kan worden. Het principe achter laserbehandeling is een snelle verdamping van de huidkankercellen. De onrustige cellen worden zo snel verhit dat ze letterlijk verdampen, zonder dat de omliggende huid beschadigd wordt. Omdat de energie heel nauwkeurig wordt afgegeven, kan de arts zeer precies werken. De behandeling is vrijwel pijnloos en laat geen sporen na. Wel ontstaat er bij de behandeling en klein wondje maar dit geneest vaak binnen een week.

 

In sommige gevallen is lasertherapie geen optie, bijvoorbeeld omdat u geneesmiddelen gebruikt die het afweersysteem onderdrukken. Specifiek gaat het dan om fotodynamische therapie of een behandeling met topicale chemotherapie. Deze behandelingen kunnen wat pijnlijker zijn. Bij fotodynamische therapie wordt de huid behandeld met een crème die de huidkankercellen zeer lichtgevoelig maakt. Daarna wordt de huid in twee sessies met speciaal daarvoor afgestemd licht bestraald. Bij die behandeling kan de huid gevoelig worden en wat opzetten. Deze verschijnselen trekken normaal gesproken binnen twee weken weer weg. Bij topicale chemotherapie worden stoffen op de huid gebracht die eveneens naar de huidkankercellen trekken en ze daar bestrijden. Deze behandeling kan zeer vervelend voor de patiënt zijn, het is niet ongebruikelijk dat gedurende acht weken zich pijnlijke en dikke korsten op de huid vormen.

 

Als de huidkanker niet op eerdere behandeling heeft gereageerd, of te diep zit voor lasertherapie en fotodynamische therapie, moet ook hier overgegaan worden op een chirurgische behandeling. Bij zeer complexe vormen van huidkanker moet er een speciale operatietechniek worden toegepast, de Mohs’ micrografische chirurgie. Wij werken voor deze bijzondere behandeling onder meer samen met het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

 

Behandeling Effectiviteit Patientvriendelijkheid Bijwerkingen
Lasertherapie ++ ++ Geen
Cryotherapie + + Soms blijvende
Fotodynamische therapie ++ +/ Enkele tijdelijke
Topicale chemotherapie +/- Veel tijdelijke
Chirurgie ++ Altijd blijvende

 

Resultaat

Na de therapie is alle aanwezige huidkanker verwijdert. Afhankelijk van de aard van de plek en uw voorgeschiedenis, in het bijzonder uw gevoeligheid voor zonlicht, kan regelmatige controle noodzakelijk zijn.

 

Kosten en vergoedingen

De behandeling van huidkanker wordt vergoed vanuit de basisverzekering mits u een geldige verwijsbrief heeft ten tijde van de eerste afspraak. Houdt er wel rekening mee dat eventueel openstaand eigen risico eerst wordt opgemaakt voordat er door uw zorgverzekeraar vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

 

Meer informatie

Heeft u nog meer specifieke vragen met betrekking tot huidkanker of de behandeling van huidkanker kunt u deze natuurlijk altijd persoonlijk bespreken met een van onze medewerkers via e-mail: [email protected] of telefonisch: 035-6249576.

Indien u meer algemene informatie wil over huidkanker dan kunt u dit vinden op de website van de KWF Kankerbestrijding.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van onze artsen? Dan kan eenvoudig en snel via onze website of neem contact op met een van onze medewerkers.

 

Vragen?

Heeft u nog vragen over de behandeling van huidkanker? Schroom dan niet om deze aan ons voor te leggen. Vul het onderstaande formulier in, en we antwoorden uw vraag zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.