VERGOEDING BASISVERZEKERING
De behandeling van huidkanker en voorstadia daarvan worden vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat deze zorg eerst ten laste komt van nog openstaand eigen risico.
Opsporing en behandeling van (voorstadia van) huidkanker met laser of fotodynamische therapie
Actinische keratose (AK) is een veel-voorkomende huidaandoening met een verhoogd risico op het doorontwikkelen in een meer gevaarlijk plaveiselcelcarcinoom. Hoewel de plekken zelf relatief onschuldig zijn, zijn ze een eerste stadium van de huidkanker van de plaveiselcel.
Je kan ze herkennen als kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid, vaak met een lichtbruine kleur. De bovenste laag van de huid (de hoornlaag) is op die plekjes dikker en vervormd, daarom voelt het ruw aan. Die verstoring ontstaat doordat cellen in de loop van de jaren beschadigd zijn geraakt en daardoor beginnen te woekeren. Deze huidbeschadigingen worden vooral veroorzaakt door veelvuldige blootstelling aan ultraviolette (UV)-straling. Omdat AK’s kunnen ontwikkelen tot potentieel gevaarlijke huidkankerplekken, is het belangrijk dat de plekjes behandeld worden. Met name wanneer er veel van dit soort plekken op de huid aanwezig zijn.
Er zijn veel verschillende behandelingen voor AK’s, en sommige dermatologen vinden het niet nodig ze te behandelen. Maar AK’s kunnen snel en (kosten)effectief verwijderd worden met een zogeheten verdampingslaser. Deze laser verhit het weefsel zo snel dat de cellen simpelweg “verdampen”, er blijft niets van over. Omdat de energie heel nauwkeurig wordt afgegeven, kan de behandelaar zeer precies werken. De behandeling is vrijwel pijnloos en vraagt weinig tijd. Veelal kan de behandeling tijdens het consult uitgevoerd worden. Er ontstaat een klein wondje op de plek van de behandeling dat meestal binnen een week weer netjes genezen is. De kans dat deze plekken terugkomen is bij lasertherapie tot vijf keer kleiner dan met vergelijkbare behandelingen.
Fotodynamische therapie (in het Engels PhotoDynamic Therapy genoemd, afgekort tot PDT) is een behandeling waarbij gebruik gemaakt wordt van een crème (20% ALA) die specifiek in onrustige cellen van de huid trekt en daar wordt omgezet in een lichtgevoelige stof. Er worden met een laser kleine gaatjes in de huid gemaakt zodat de crème extra goed bij de huidcellen kan komen. Nadat de crème ingetrokken is, wordt de huid belicht. De cellen die veel lichtgevoelige stof bevatten, worden hierdoor selectief gedood. Het zijn voornamelijk de onrustige cellen en huidkankercellen die hierdoor aangetast worden, de normale huidcellen herstellen weer volledig.
Deze behandeling tegen huidkanker is veilig, effectief en vrijwel pijnloos voor de patiënt en is geschikt voor de behandeling van oppervlakkige basaalcelcarcinomen. De behandeling kan ook ingezet worden ter voorkoming van huidkanker: Doordat onrustige cellen al in een vroeg stadium aangepakt worden krijgen ze niet de kans zich tot huidkanker te ontwikkelen.
Het belichten van de huid bij fotodynamische therapie kan zowel met daglicht als met speciale lichtpanelen op de kliniek.
Een van de meest voorkomende huidaandoeningen is huidkanker, circa 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. Niet alle soorten huidkanker zijn even gevaarlijk maar bij sommige typen huidkanker is tijdig ingrijpen van levensbelang. Wanneer er bij u huidkanker is vastgesteld, is de kans dat u in de toekomst een nieuwe laesie (plekje) zal gaan krijgen groot. Dit vraagt om een effectieve en patiëntvriendelijke behandeling zonder bijwerkingen, waarbij de persoonlijke omstandigheden en wensen van de patiënt gerespecteerd worden.
Huidkanker ontstaat wanneer cellen in de huid zich gaan delen, terwijl dit niet de bedoeling is. Normaal gesproken wordt celdeling strak gereguleerd maar wanneer de genetische informatie in een cel beschadigd raakt, kan een cel ongeremd gaan delen. De belangrijkste oorzaak voor beschadiging aan het DNA in de huidcellen is blootstelling UV-straling. Elke keer als je huid aan de zon of andere UV-straling wordt blootgesteld, raken je huidcellen beschadigd. Je cellen proberen dit te herstellen maar dit lukt niet altijd. Vooral wanneer je verbrand is de schade aan je cellen groot en beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Mensen met een licht huidtype hebben een groter risico op het ontwikkelen van huidkanker dan mensen met een donkere huid.
Er zijn diverse typen huidkanker en voorstadia hiervan. Verwacht uw dermatoloog dat een plekje mogelijk huidkanker is, dan wordt (een deel van) het plekje in het laboratorium geanalyseerd om er achter te komen of het inderdaad om huidkanker gaat en zoja welk type het is. Op basis van de resultaten, wordt er een behandelplan met u opgesteld.
De belangrijkste behandelmogelijkheden zijn:
De dermatoloog kan een verdacht plekje met een dermatoscoop onderzoeken.
De behandeling van huidkanker en voorstadia daarvan worden vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat deze zorg eerst ten laste komt van nog openstaand eigen risico.
Wij hebben geen wachttijden, u kunt direct terecht voor een intake bij onze dermatologen wanneer u een verwijzing van uw huisarts heeft.
Aktinische keratose (AK) is een voorstadium van huidkanker en kan effectief behandeld worden met laser. De huid geneest netjes zonder dat er littekens achterblijven.