Psoriasis

Psoriasis is een veelvoorkomende chronische en niet-besmettelijke huidaandoening, die zich op allerlei wijzen kan uiten. Iedere psoriasis patiënt heeft een eigen vorm van psoriasis. Geschat wordt dat ongeveer 2% van de westerse bevolking eraan lijdt. De eerste verschijnselen doen zich meestal voor in de puberteit of op jong volwassen leeftijd, maar de ziekte kan zich net zo goed op late leeftijd openbaren.

 

Psoriasis uit zich door rode plekken op de huid die gepaard gaan met schilfering en jeuk. Deze plekken noemen we ook wel psoriasisplaques. De locatie en uitgebreidheid van de psoriasis kan heel erg verschillen. Bij sommige patiënten zitten de plaques verspreid van hoofd tot aan de voeten, terwijl bij anderen alleen de handen, voeten, ellebogen of knieën aangetast zijn. De oorzaak van psoriasis is nog onbekend, al zijn er aanwijzingen die wijzen op een reactie van het afweersysteem, waarbij ook erfelijkheid een rol kan spelen. Omdat de oorzaak van psoriasis niet bekend is, is de medische wetenschap nog niet in staat om psoriasis definitief te genezen. Wel kunnen symptomen, de roodheid en de schilfering, behandeld en verholpen worden, zodat u vrij bent van de klachten.

 

De behandeling van Psoriasis bij Multicare

Afhankelijk van hoeveelheid en grootte van de plaques wordt gekozen uit verschillende behandelmethoden zoals zalf of crème, medicijnen, UV-belichting of een laserbehandeling. In het geval van zeer uitgebreide psoriasis, waarbij er veel plaques verspreid zitten over het hele lichaam, kan lichttherapie een zeer effectieve behandeloptie zijn. De laserbehandeling wordt voornamelijk toegepast bij kleinere psoriasisplekken of plekken die op moeilijk te behandelen gebieden, zoals de handen, voeten, ellebogen of knieën, aanwezig zijn. Deze behandelingen kunnen ook gecombineerd worden.

 

Lasertherapie:

Bij de laserbehandeling tegen psoriasis wordt gebruik gemaakt van de Pulsed Dye Laser (PDL). Psoriasis plaques bevatten relatief veel en vergrote bloedvaten. Deze voeden als het ware de plaque. Bij lasertherapie worden deze bloedvaten gebruikt om de psoriasis plaque direct te behandelen. De Pulsed Dye Laser kan de vergrote en overtollige bloedvaatjes verwarmen, zonder de normale huid te beschadigen. De therapie wordt gecombineerd met een speciale crème die de aanmaak van nieuwe bloedvaten remt. Het bijzondere van de behandeling is dat deze meerdere bronnen van psoriasisplek tegelijkertijd kan aanpakken. Andere behandelingen richten zich namelijk alleen op de ontsteking, en niet op het overschot van bloedvaatjes.

 

De laserbehandeling is zeer effectief en kent veel minder bijwerkingen dan andere behandelingen. Vooral moeilijk te behandelen plaques, zoals die op de handen, voeten, ellebogen en knieën, reageren goed op de laser. In tegenstelling tot andere behandelingen blijven de plekken bij lasertherapie in de meeste gevallen lang weg, of komen ze nooit meer terug. Er is dus geen levenslange behandeling meer nodig. Ter vergelijking: bij andere therapieën komen de plekken vaak binnen een jaar weer terug. De effectiviteit van deze behandeling is wetenschappelijk bewezen. Er zijn meerdere behandelingen nodig, waarbij er vier tot acht weken tussen de behandelingen zitten.

 

Voor het succes van de behandeling is het belangrijk dat u zich goed aan de voorschriften van de behandelaar houdt. U krijgt onder meer een creme mee die de huid wat dunner maakt. Hoe dunner de huid, hoe beter de lasertherapie en lichttherapie werkt. U kunt dit goed aan de huid zien: Als de plekken er wit uit zien, komt het licht minder makkelijk in de huid.

 

De laserbehandeling wordt volledig door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering.

 

 

psoriasis_5

 

ZBC Multicare heeft jarenlange ervaring met de behandeling van psoriasis met de Pulsed Dye Laser. Zo hebben de behandelaars en onderzoekers van Multicare in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum wetenschappelijk onderzoek naar deze methode verricht. Daarom kunnen wij u als een van de weinig gespecialiseerde dermatologische centra deze behandeling aanbieden.


Lichttherapie:

Door het gebruik van de lichttherapie wordt de reactie van het afweersysteem onderdrukt, waardoor de plaques geleidelijk wegtrekken en minder nieuwe plekken ontstaan. Daarnaast wordt de woekering van de bloedvaten in enige mate geremd. Circa 75% van onze patiënten reageert op deze therapie. Wanneer u deze therapie start krijgt u van ons een belichtingsapparaat mee naar huis, u hoeft dus niet telkens naar de kliniek voor de belichting, maar kunt uw huid in alle rust thuis behandelen. Van deze behandeling is ook de effectiviteit wetenschappelijk bewezen (zie Wetenschappelijke publicaties). De lichttherapie wordt volledig door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering. Na het voltooien van de behandelcyclus blijven de plekken bij lichttherapie veelal tot één jaar weg. Dat is minder lang dan bij lasertherapie, maar wel aanzienlijk langer dan met pillen of cremes alleen behaald kan worden. .

 

Ook hier geldt dat u zich goed aan de aanwijzingen van de behandelaar moet houden. Net als bij de lasertherapie krijgt u onder meer een creme mee die de huid wat dunner maakt. Het licht uit de cabine kan beter zijn werk doen als de plekken er niet wit uit zien. Daarom is goed gebruik van de aanvullende middelen van groot belang.

 

Farmacotherapie

Medicijnen als crèmes, shampoos en pillen kunnen een op zichzelf staande therapie vormen maar ook in combinatie met de laser en lichtbehandeling meegegeven worden. Deze medicatie kan de schilfering verminderen en kan de ontsteking in de plaques remmen.

 

Vergoeding

De behandeling van psoriasis door een dermatoloog in een ziekenhuis of ZBC wordt door alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Hetzelfde geldt voor de belichting in de thuissituatie.

 

Waar kan ik mij laten behandelen?

Als expertisecentrum heeft ZBC Multicare zich gespecialiseerd in hoogstaande en moderne technieken. Onze beste behandelingen worden daarom alleen in Hilversum aangeboden. Omdat velen van u door het hele land naar ons toe moeten komen, doen wij ons best om onnodig reizen tot een minimum te beperken. Daarnaast voeren we bijvoorbeeld een avondspreekuur zodat u ons kun bezoeken wanneer dat u uitkomt.

 

Meer informatie

Het antwoord op meer specifieke vragen met betrekking tot de psoriasis behandeling en vergoedingen kunt u vinden onder de veelgestelde vragen. Daarnaast kunt u uw vragen natuurlijk altijd persoonlijk bespreken met een van onze medewerkers via e-mail: [email protected] of telefonisch: 035-6249576.

 

Meer informatie over het ontstaan van psoriasis en over de verschillende vormen van psoriasis kunt u vinden op de website van de Psoriasis Patiënten Nederland.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van onze artsen? Dan kan eenvoudig en snel via onze website of neem contact op met een van onze medewerkers.

 

Wilt u direct een vraag stellen? Tijdens openingstijden kunt u ons direct een vraag stellen met het chat venster / de chat knop die u rechtsonder ziet.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.