Acne

Acne, ook bekend als jeugdpuistjes is een veelvoorkomende huidaandoening. De oorzaak ligt in een combinatie van te actieve talgklier en een toename van bacteriën. De alleen door Multicare toegepaste liposomale fotodynamische therapie herstelt de afvoer van talg en neemt de ontstekingen weg. De therapie is bij meer dan 70% van onze patiënten succesvol en kent geen bijwerkingen. De behandeling wordt door alle zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoedt. De behandelingen vinden in Hilversum plaats.

 

Wilt u meer weten over onze behandeling? Lees dan verder of neem contact op met een van onze medewerkers.

 

Wat is acne?

Acne is een veelvoorkomende huidafwijking die meestal in de puberteit begint en spontaan weer kan verbeteren. Het komt in meer of mindere mate voor bij ongeveer 50% van de 12 tot 25 jarigen en bij 10% van de 30 tot 40 jarigen. De aandoening wordt gekenmerkt door mee-eters, roodheid, rode pukkels, puistjes en cystes die zich vaak in het gelaat en op de rug, schouders en borst bevinden.

 

De invloed van acne op het leven van de patiënt is aanzienlijk. Indien niet goed behandeld laat de aandoening vaak niet alleen de bekende zichtbare lichamelijke, maar ook geestelijke littekens achter. Mensen met acne hebben over het algemeen een negatief zelfbeeld en ondervinden stemmingsproblemen. Dit vraagt om een aanpak die zich niet alleen richt op de externe uitingsvormen van de aandoening.

 

De behandeling van acne bij Multicare

Bij ZBC Multicare wordt de behandeling afgestemd op de behoeften van de patiënt, waarbij voor die therapie gekozen wordt die een optimale combinatie vormt tussen werkzaamheid, patiëntvriendelijkheid en veiligheid. De behandeling kan bestaan uit de toepassing van crèmes, pillen, laser- en lichttherapie of een combinatie daarvan.

 

In de kern wordt acne veroorzaakt door een combinatie van een geremde afvoer van talg in combinatie met een ontsteking. Een verstoorde celdeling in de talgklier zorgt ervoor dat er een prop ontstaat. Daardoor kan de talg niet goed wegvloeien en ontstaan de bekende mee-eters. Het milieu in de talgklier dat ontstaat door de verstopping kan de groei van bacteriën bevorderen en zo een ontsteking uitlokken. De behandeling van acne richt zich dan ook idealiter op beide aspecten.  Het vrijmaken van de talgklieruitgang kan door middel van verschillende crèmes, zoals tretinoïne en salicylzuur, maar ook met peelings en laserbehandelingen. Deze middelen zijn met name geschikt als er nog geen ontstekingen zijn, maar wel mee-eters. Voor de behandeling van ontstekingen kan gebruik gemaakt worden van anti-biotica, fotodynamische therapie en isotretinoine.

 

Fotodynamische Therapie (PDT) met liposomaal verpakt 5-ALA

Acne FD

Fluorescentie detectie voor de behandeling van acne

Bij de fotodynamische therapie tegen acne worden de acne bacterie en de talgklier eerst selectief lichtgevoelig gemaakt met een spray en daarna behandeld met speciaal licht. Oorspronkelijk wordt de fotodynamische therapie toegepast voor de behandeling van verschillende vormen van kanker. Hoewel de fotodynamische therapie voor het eerst in 1905 beschreven is, duurde het relatief lang voordat de toepassing op acne onderzocht werd. In 2000 gebruikten Amerikaanse onderzoekers de stof 5-Aminolevulinezuur om middelmatige tot zware acne te behandelen, hun bevindingen waren zeer bemoedigend. In de jaren daarna zijn verschillende lichtbronnen en stoffen gebruikt, om zo vast te stellen welke combinatie het beste werkt.  Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam en ZBC Multicare hebben hun bijdrage aan deze literatuur geleverd door te kijken naar de combinatie van liposomaal verpakt 5-aminolevulinezuur en een speciaal afgestemde flitslamp. Deze combinatie bleek zeer effectief en tegelijkertijd ook uiterst veilig. Een bijzondere uitkomst was dat de behandeling niet beter ging werken als men deze combineerde met antibiotica. Na de publicatie van deze bevindingen volgde onderzoek uit onder andere Korea en Hong Kong, waarbij de bevindingen over veiligheid en werkzaamheid nog eens bevestigd werden. Deze moderne behandeling wordt in Nederland alleen in Hilversum uitgevoerd.

 

Waarom werkt deze therapie?

De bacteriën die de acne veroorzaken bevatten van zichzelf een stof die ze lichtgevoelig maakt, protoporphyrine IX (PpIX). Bij blootstelling aan licht ontstaat een fotochemische reactie die de bacteriën verminderd. Dit is ook de reden dat acne verbetert wanneer de huid aan zonlicht wordt blootgesteld. Helaas is de hoeveelheid van deze stof die normaal gesproken in de huid aanwezig is te weinig om de klachten van hardnekkige acne te verhelpen. De lichtgevoeligheid kan kortdurend sterk vergroot worden als de huid met een speciale spray behandeld wordt. Daarnaast kan ook de overactieve talgklier zelf lichtgevoelig gemaakt worden. Om de stof precies in de talgklier te krijgen is deze verpakt in liposomen. Dit zijn kleine vetbolletjes die diep in de huid kunnen doordringen. Na een uur sprayen is de hoeveelheid lichtgevoelig makende stof in de aangedane huid zeer sterk toegenomen, hierbij wordt de gezonde huid niet beïnvloed. Door daarna de huid met speciaal afgestemd licht te ‘bestralen’ kan de overactieve talgklier en de ontsteking doelgericht worden bestreden. De lichtgevoeligheid blijft na de behandeling nog bestaan. Door de blootstelling van de huid aan de zon wordt de acne gedurende de rest van de dag nog verder behandeld.

 

Vergelijking met andere therapieën

Behandeling

Effectiviteit

Patiëntvriendelijkheid

Bijwerkingen

Benzoylperoxide

Peelings

Microdermabrasie

Zeer laag

Matig vriendelijk

Weinig

 Topicale antibiotica

Laag

Enigszins onvriendelijk

Enkele

 Systemische antibiotica

Matig

Onvriendelijk

Veel, matig ernstige

 Fotodynamische therapie

Zeer

Zeer patiëntvriendelijk

Geen

 Retinoïden

Zeer

Ernstig onvriendelijk

Veel en zeer ernstige

Intense Pulsed Light

Lichttherapie

Matig

Zeer vriendelijk

Geen

 

Restverschijnselen

Soms komt het voor dat de acne bactierien al wel helemaal weg zijn, maar dat er toch nog vage rode plekken op de huid zijn. Hierdoor lijkt het alsof er nog steeds acne aanwezig is, terwijl in werkelijkheid de huid weer normaal functioneert. Dankzij ons moderne fluorescentie detectie systeem kunnen we precies zien of dit het geval is. Zo ja, dan wordt een behandeling met de Pulsed Dye Laser ingezet. Dat apparaat kan overtollige bloedvaten, die verantwoordelijk zijn voor de rode vlekken, heel precies weghalen. Daardoor ontstaat er na enkele behandelingen weer een gave huid.

 

Een ander bekend restverschijnsel bij acne zijn de littekens. Deze ontsierende herinneringen aan deze lastige ziekte zijn eveneens met een laser te behandelen, namelijk de gefractioneerde CO2 laser. Deze maakt hele kleine gaatjes in de huid, waardoor er een herstelproces wordt uitgelokt. Na enkele behandelingen zijn de littekens sterk vervaagd en ziet de huid er veelal weer gaaf en fris uit.

 

Duur van de behandeling

Voorafgaand aan de daadwerkelijke behandeling met (flits)licht, breng je eerst gedurende 1,5 tot 2 uur de 5-aminolevulinezuur (5-ALA) spray aan op de huid waardoor je puistjes en ontstekingen extra lichtgevoelig worden. De behandeling vindt aansluitend plaatst en duurt ongeveer 20 minuten. Gemiddeld zijn er ongeveer 8 behandelingen nodig met tussenpozen van 7-8 weken.

 

Bijwerkingen

De behandeling kent geen bijwerkingen. Gedurende de therapie komt het een enkele keer voor dat de acne tijdelijk verergert.

 

Verwacht resultaat

Uit ons onderzoek blijkt dat de therapie in 70% van de patiënten succesvol is.

Acne voor de behandeling

Voor de behandeling

Na de behandeling

Na de behandeling

 

Waar kan ik mij laten behandelen?

Als expertisecentrum heeft ZBC Multicare zich gespecialiseerd in hoogstaande en moderne technieken. Onze beste behandelingen worden daarom alleen in Hilversum aangeboden. Omdat velen van u door het hele land naar ons toe moeten komen, doen wij ons best om onnodig reizen tot een minimum te beperken. Daarnaast voeren we bijvoorbeeld een avondspreekuur zodat u ons kun bezoeken wanneer dat u uitkomt.

 

Vergoeding

De behandeling van middelmatige of zware acne door een dermatoloog in een ziekenhuis of ZBC wordt door alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering.

 

De behandeling van mee-eters en andere vormen van lichte acne, alsook de behandeling van acne littekens worden door sommige aanvullende verzekeringen vergoed.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van onze artsen? Dan kan eenvoudig en snel via onze website of neem contact op met een van onze medewerkers.

 

Vragen

Zijn niet al uw vragen beantwoord? Tijdens openingstijden kunt u ons via het chatvenster rechtsonder direct een vraag stellen. Natuurlijk kunt u ons ook altijd bellen of een e-mail sturen.

 

Buiten openingstijden kunt u uw vraag via het onderstaande formulier stellen. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.