Eczeem

Eczeem is een vorm van allergie waarbij de huid ontstoken is en gaat gepaard met heftige jeuk. Het kan heel plotseling optreden, met verschijnselen als jeuk, roodheid, bultjes, blaasjes, korsten, schilfering en vochtafscheiding. Als het langere tijd bestaat, is er nog altijd jeuk, maar de huid is niet meer nattend, maar droog, verdikt, rood en schilferig, soms met kloven. Eén van de bekendere vormen van eczeem is atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Mensen met atopisch eczeem hebben vaak een mutatie in het gen van filaggrine, een eiwit in de huid wat er voor zorgt dat water wordt vastgehouden in de hoornlaag (de bovenste huidlaag). Indien dit eiwit niet aanwezig is of niet goed functioneert, ontstaat er geen beschermende laag tegen uitdroging en tegen het binnendringen van allerlei stoffen of bacteriën. Het ontbreken van deze beschermende laag zorgt voor irritatie aan de huid die tot uiting komt als eczeem.

 

Eczeem kan berusten op een in de familie voorkomende aanleg, dit wordt endogeen eczeem genoemd en kan samen voorkomen met hooikoorts en astma. Eczeem kan ook berusten op invloeden van buiten af, dit wordt exogeen eczeem genoemd. Ook kan het berusten op een samenspel van endogene en exogene invloeden.

 

Behandeling van eczeem met teerspray en UV-licht

Teer is een middel dat van oudsher gebruikt wordt bij eczeem. Het herstelt o.a. de afweerfunctie van de huid en kan zo de bestaande plekken helen en nieuwe plekken voorkomen. Teer is bij ZBC Multicare ook beschikbaar als spray. De spray trekt direct in de plekken waarin het beschermende laagje niet aanwezig is. Op deze manier komt de teer alleen daar waar het moet komen, namelijk in de eczeem plekken. De teer beschermt daardoor de huid waardoor de irritatie afneemt. Bij patiënten waarbij de meest gebruikte zalven (sterke corticosteroïden) nauwelijks of geen resultaat meer gaven, bleek in 60% van de gevallen een zeer goede verbetering op te treden met de teerspray, zelfs voor hardnekkige plekken als de handen, voeten en het gezicht. Een ander belangrijk voordeel is dat de spray in tegenstelling tot de andere teermiddelen niet sterk ruikt.

 

Een andere effectieve behandeling bij eczeem bestaat uit het belichten van de huid met een UV-licht. Bij  eczeem richt het immuunsysteem zich tegen eigen lichaamscellen en werkt het daarnaast te hard. UV-licht onderdrukt het immuunsysteem waardoor de symptomen verdwijnen. UV-licht wordt vaak gebruikt in combinatie met teerspray of andere zalven voor een optimaal resultaat. Wanneer u deze therapie start krijgt u van ons een belichtingsapparaat mee naar huis. U hoeft dus niet telkens naar onze kliniek voor de belichting, maar kunt uw huid in alle rust thuis behandelen. Zowel de behandeling met teerspray als een combinatie met UV-licht zijn geschikt voor alle leeftijden.

 

Vergoeding

De behandeling van eczeem door een dermatoloog in een ziekenhuis of ZBC wordt door alle zorgverzekeraars vergoedt vanuit de basisverzekering. Hetzelfde geldt voor de belichting in de thuissituatie.

 

Meer informatie

Heeft u nog meer specifieke vragen met betrekking tot eczeem of de behandeling van eczeem kunt u deze natuurlijk altijd persoonlijk bespreken met een van onze medewerkers via e-mail: info@zbcmulticare.nl of telefonisch: 035-6249576.

Indien u meer algemene informatie wil over eczeem dan kunt u dit vinden op de website van de Vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem  of op de website van de Nederlandse vereniging voor dermatologie en venereologie.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van onze artsen? Dan kan eenvoudig en snel via onze website of neem contact op met een van onze medewerkers.

 

Vragen?

Heeft u nog vragen over de behandeling van eczeem? Schroom dan niet om deze aan ons voor te leggen. Vul het onderstaande formulier in, en we antwoorden uw vraag zo snel mogelijk.