Eczeem

Eczeem is een vorm van allergie waarbij de huid ontstoken is en gaat gepaard met heftige jeuk. Het kan heel plotseling optreden (acuut eczeem), met verschijnselen als jeuk, roodheid, bultjes, blaasjes, korsten, schilfering en vochtafscheiding. Activatie van het immuunsysteem – meestal heel nuttig – is hier juist ongewenst, zorgt voor extra schade en houdt het eczeem in stand. Wanneer het eczeem lange tijd aanhoudt, spreken we van chronisch eczeem. De jeuk blijft meestal aanhouden maar de huid wordt vaak droog, verdikt, rood en schilferig, soms met kloven.

 

Wanneer eczeem duidelijk door een oorzaak van buitenaf is ontstaan wordt dit geclassificeerd als exogeen eczeem, zoals bijvoorbeeld contactallergisch eczeem. Het is dan vooral belangrijk om de veroorzaker van het eczeem te mijden. Voor endogeen eczeem – wat veroorzaakt wordt door het lichaam zelf – is het vaak lastiger om de oorzaak te achterhalen en is vaak een farmacologische aanpak met zalf of andere medicatie noodzakelijk. Dit kan gecombineerd worden met UV-therapie.

 

Voor lichttherapie van eczeem wordt UV-licht gebruikt. U krijgt dan van ons een lamp in bruikleen, waardoor u de lichttherapie zelf in uw eigen vertrouwde omgeving kunt uitvoeren. Tijdens de controle-afspraken houdt uw behandelaar de voorgang in de gaten en zorgt dat de lichttherapie gecomplementeerd wordt met de juiste topicale en eventueel systemische medicatie.

 

Vergoeding

De behandeling van eczeem door een dermatoloog in een ziekenhuis of ZBC wordt door alle zorgverzekeraars vergoedt vanuit de basisverzekering. Hetzelfde geldt voor de belichting in de thuissituatie.

 

Meer informatie

Heeft u nog meer specifieke vragen met betrekking tot eczeem of de behandeling van eczeem kunt u deze natuurlijk altijd persoonlijk bespreken met een van onze medewerkers via e-mail: [email protected] of telefonisch: 035-6249576.

Indien u meer algemene informatie wil over eczeem dan kunt u dit vinden op de website van de Vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem  of op de website van de Nederlandse vereniging voor dermatologie en venereologie.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van onze artsen? Dan kan eenvoudig en snel via onze website of neem contact op met een van onze medewerkers.

 

Vragen?

Heeft u nog vragen over de behandeling van eczeem? Schroom dan niet om deze aan ons voor te leggen. Vul het onderstaande formulier in, en we antwoorden uw vraag zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.