PDT voor acne

Onnodig ongelukkig

Wie acne heeft weet hoe erg de bultjes en plekjes kunnen aanvoelen. Niet eens in de zin dat ze fysiek pijn doen; acne geeft in het algemeen weinig lichamelijke klachten. Het is juist de geestelijke kant van de acne die de meeste pijn veroorzaakt. Men wordt raar aangekeken vanwege al die plekken op je gezicht, rug of borst. Zo worden extroverte tieners opeens huismusjes en vermijden ze de feestjes met vrienden waar ze vroeger zo veel plezier in hadden.  Meisjes die niet langer t-shirts willen dragen en hun gezicht verbergen achter een dikke laag make-up. En niets helpt. Want ook al zijn de plekken verborgen, je weet altijd dat ze er wel zijn. Altijd die vrees dat iemand ze ziet. Juist daarom is het belangrijk dat acne goed en effectief behandeld wordt.

 

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de enorme impact van acne voor zij die er aan lijden. Mensen met acne rapporteren een aanzienlijk lagere kwaliteit van leven. Dat is kort gezegd een maatstaf voor hoe gelukkig iemand is, en wordt gebruikt om aan te tonen hoe zeer de geestelijke klachten van een aandoening zijn. Opvallend hierbij is dat de daling van de kwaliteit van leven niet afhangt van de klinische ernst van de aandoening, zeg maar hoe erg de acne is volgens de meetmethode van de huidarts.  Het is dan ook niet raar dat mensen met acne vaak wanhopig op zoek zijn naar dat middel of die methode die ze in één keer van hun klachten afhelpt. Helaas bestaat er nog geen wonderpil voor acne. Sterker nog, veel van de traditionele middelen zoals antibiotica werken steeds minder goed. Andere middelen, waaronder de isotretinoïne (Roacutane) maken de acne in het begin vooral veel erger. De bij Multicare en het Erasmus Medisch Centrum / Erasmus Universiteit Rotterdam ontwikkelde fotodynamische therapie is hierop een belangrijke uitzondering.

 

Een nieuwe behandeling

De eerste publicatie over deze behandelmethode verscheen in het internationale wetenschappelijke tijdschrift  The Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology. Dr. De Leeuw en zijn collega’s van Multicare en het Erasmus Medisch Centrum beschreven daarin een nieuwe methode voor de behandeling van acne. Deze zogeheten fotodynamische therapie maakt gebruik van een bijzondere eigenschap van acne bacteriën. Als je deze met een liposomale spray onder voorbewerkt, maken ze zichzelf heel erg lichtgevoelig. Zo lichtgevoelig dat ze met een speciaal lichtapparaat kapot gemaakt kunnen worden. Ook de overactieve talgklier reageert op de therapie, zodat de acne in zijn totaliteit behandeld wordt. Na acht behandelingen is er bij ernstige acne een gemiddelde verbetering van 70% of meer. De therapie werkt zo goed, dat het meegeven van extra antibiotica niet tot een snellere of betere genezing leidt. Lasertherapie bij aandoeningen zoals acne laten veelal een lange remissietijd zien. Dat wil zeggen dat de plekken niet of pas na een lange tijd weer terugkomen. Op dit moment is er nog geen onderzoek gedaan naar de remissie duur bij PDT voor acne, maar op grond van de onderzoeken bij onder andere psoriasis is er goede reden om te vermoeden dat ook hier de resultaten relatief lang zullen aanhouden.

 

Europese Richtlijnen

Na deze wetenschappelijke publicatie hebben meerdere onderzoekers de bevindingen van Multicare bevestigd. Deze artikelen verschenen in het Journal of Cosmetic and Laser Therapy en het blad Dermatologic Surgery. Deze onderzoekers hebben de behandelingen uitgevoerd bij patiënten met een Aziatisch huidtype, een huid die normaal juist heel erg gevoelig voor lichtbehandelingen is. Toch waren er geen bijwerkingen, en kon de acne goed worden behandeld. Deze consistente resultaten hebben er dan ook toe geleid dat de behandeling in verschillende richtlijnen voor dermatologen is opgenomen. Deze richtlijnen verschenen in bladen zoals Expert Opinion on pharmacotherapy , Expert Opinion on Drug Delivery en Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology.

 

Hoe werkt het?

De behandeling wordt exclusief in Hilversum uitgevoerd en duurt ongeveer anderhalf uur per keer. Ook de Telegraaf heeft aandacht geschonken aan deze methode met een korte film. Bij de eerste afspraak begint de behandeling met een intake gesprek. Daarna wordt de liposomale spray opgebracht. Na één uur volgt de behandeling met het speciale fotodynamische flitslamp.  Als de studie of het werk een bezoek overdag niet toelaat, kan je ook op de dinsdagavond terecht. Er zijn geen wachttijden, de eerste behandeling kan al binnen een week plaatsvinden.

 

Het resultaat van de Multicare PDT tegen acne

Resultaten van de behandeling van acne met de Multicare fotodynamische therapie

 

Wat kost het?

Acne behandelingen kunnen kostbaar zijn, maar de fotodynamische therapie valt volledig binnen de basisverzekering. Ben je onder de 18, dan betaal je helemaal niets. Ben je boven de 18, dan moet je alleen je eigen risico betalen. Wel moet je door een huisarts doorverwezen worden naar de dermatoloog. Ben je al onder behandeling bij een andere dermatoloog? Dan kan deze je ook naar ons doorverwijzen.

 

Hoe maak ik een afspraak?

Een afspraak maken kan eenvoudig via onze site. Wil je liever bellen, chatten of e-mailen? Dat kan natuurlijk ook. Je bereikt ons telefonisch op 035-6249576. Chatten kan met het venster dat nu rechtsonder staat. En een e-mail stuur je naar [email protected]

 

Natuurlijk kan je ook altijd vragen stellen met het volgende formulier.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.