Bij ZBC Multicare kunt er terecht voor al uw dermatologische klachten. Onze artsen staan u graag met raad en daad terzijde.

 

In aanvulling op deze basiszorg, hebben de artsen en behandelaars van ZBC Multicare zich gespecialiseerd in behandeling van een viertal aandoeningen en kunnen daarmee een hoge kwaliteit van zorg leveren. Deze expertise behandelingen hebben allemaal gemeen dat ze een toepassing zijn van de dermatofysica. In het ene geval gaat het om de combinatie van een lichtgevoeligheid creërend geneesmiddel in combinatie met speciaal daarop afgestemd licht, in het andere geval gaat het om de toepassing van een zeer gespecialiseerd lasersysteem.

 

Vitiligo

Vitiligo is een afwijking waarbij de pigmentproducerende cellen van daaruit de huid ophouden normaal te functioneren. Hierdoor ontstaan er witte vlekken. De traditionele behandeling bestaat uit belichting met UV licht. Helaas blijkt deze behandeling vaak niet voldoende om de klachten afdoende te verhelpen. Al meer dan 10 jaar worden patiënten met vitiligo behandeld met een combinatie van UV licht en khelline. Deze laatste stof remt de uitbreiding van de vitiligo, beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van UV licht en draagt bij aan de productie van nieuw pigment. Bij hardnekkige vormen van vitiligo wordt deze bijzondere therapie nog verder aangevuld door een blaardak transplantatie.

 

Psoriasis

Psoriasis is een veelvoorkomende huidafwijking waarbij er sprake is van een versnelde deling van de huid. De klassieke behandeling van psoriasis richt zich op de toepassing van ontstekingremmende middelen, zoals sterke corticosteroïden of UV-licht. Echter, een belangrijk en onderbelicht aspect van de psoriasislaesie is de aanmaak van overtollige bloedvaten. Psoriasisplekken zijn rood omdat er veel en overtollige bloedvaten aanwezig zijn. Als men enkel de versnelde celdeling onderdrukt, komt de ziekte vaak snel en hardnekkig terug. Door gebruik te maken van een gespecialiseerd lasersysteem, de Pulsed Dye Laser, zijn de behandelaars van ZBC Multicare in staat om beide aspecten van de psoriasis aan te pakken: de laser verwijderd de overtollige bloedvaten, terwijl een speciale crème de versnelde celdeling verminderd en voorkomt dat er nieuwe bloedvaten worden aangemaakt.

 

Acne

Acne is een veelvoorkomende afwijking van de talgklieren. Door een combinatie van een verstoorde afvoer van talg en een toename van de hoeveelheid bacteriën in de talgklier ontstaat een ontsteking. Deze kan zo ernstig zijn dat ontsierende littekens ontstaan. Klassieke behandelingen tegen acne bestaat veelal uit toepassing van antibiotica. Helaas blijkt de acnebacterie steeds vaker weerstand te kunnen bieden tegen deze antibiotica, terwijl de toegepaste geneesmiddelen ook de nodige bijwerkingen op lange en korte termijn kennen. Een recentelijk herontdekte behandelmethode binnen de dermatologie is de fotodynamische therapie. Hierbij worden bepaalde structuren of delen van de huid selectief lichtgevoelig gemaakt en daarna behandeld met speciaal daarvoor afgestemd licht. Een aandoening die in het bijzonder goed behandeld kan worden met deze methode is acne: de acnebacterie blijkt uitzonderlijk goed lichtgevoelig gemaakt kunnen worden. Bij middelmatige tot ernstige acne is de ziekte met deze methode direct aan te pakken zonder dat de patiënt bang hoeft te zijn voor ernstige bijwerkingen.

 

De behandeling en opsporing van huidkanker

Rode huidkanker is de meest voorkomende vorm van huidkanker bij mensen met een lichte huidskleur. Omdat het verloop van de ziekte minder snel is dan bij de meer bekende zwarte vorm van huidkanker, is het belangrijk dat de ziekte op tijd en volledig behandeld wordt. Helaas zijn de plekken niet altijd even makkelijk te herkennen; een rode vlek is niet ongebruikelijk en makkelijk over het hoofd te zien. Echter, met moderne apparatuur kan de lichtgevendheid van de huidkanker benut worden om verdachte locaties op te sporen. Hierdoor zijn de behandelaars in staat om twee keer zoveel plekken per behandeling op te sporen en weg te halen dan dat met het blote oog mogelijk zou zijn. Omdat de plekken zo vroeg gevonden worden, is het meestal mogelijk om de huidkanker door lasertherapie te verwijderen. Deze behandeling is zeer effectief, kent weinig discomfort voor de patiënt en levert geen bijwerkingen op.

 

Vragen

Mocht u meer willen weten over de bijzondere expertisegebieden van ZBC Multicare, dan kunt u dat in het onderstaande formulier aangeven. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.