Huidkanker detectie

Soorten huidkanker

Huidkanker is de versnelde en ongeremde groei van cellen in de huid. Afhankelijk van de soort huidkanker, lijdt tot één op de zes mensen eraan. Bij huidkanker wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten huidkanker, non-melanoma huidkanker (rozerode, ruwe of glanzende plekjes of wondjes die niet genezen) en melanomen (donkere plekken en verdachte moedervlekken). Een voorstadium van huidkanker zuhb actinische keratosen.

 

Non-melanoma huidkanker betreft vooral het basaalcelcarcinoom, een milde vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait, en het plaveiselcelcarcinoom, een minder vaak voorkomende vorm van huidkanker die in een later stadium wel kan uitzaaien. Bij beide vormen speelt jarenlange blootstelling aan de zon een belangrijke rol. Omdat de symptomen en het uiterlijk van aktinische keratosen, het basaalcelcarcinoom en de melanoom kunnen variëren is het van belang dat elk verdacht plekje wordt onderzocht door een arts.

 

De veel voorkomende actinische keratosen worden ook veroorzaakt door overmatige blootstelling aan zonlicht en kunnen onbehandeld overgaan in non-melanoma huidkanker.

 

Het is zeer belangrijk dat huidkanker in een vroeg stadium ontdekt en verwijderd wordt. Hoe vroeger huidkanker ontdekt wordt, hoe minder ingrijpend een behandeling wordt. De gedachte achter onze methodes is dan ook de patiënt zo min mogelijk te belasten met (operatieve) ingrepen.

 

Opsporing van non-melanoma huidkanker

Fluorescentie Detectie

Om non-melanome huidkanker in een vroeg stadium op te sporen wordt bij ZBC Multicare Fluorescentie Detectie gebruikt. Bij dit onderzoek wordt er een speciale spray opgebracht. De spray trekt in onrustige huidcellen waardoor deze lichtgevoelig worden. Een speciale camera kan vervolgens met behulp van een specifiek lichtspectrum onrustige huidcellen vastleggen doordat deze gaan fluoresceren. De verdachte plekken zijn daardoor direct zichtbaar. De intake, het onderzoek en de behandeling vinden binnen één dag plaats zodat u niet onnodig hoeft te reizen.

 

Bij een verhoogde kans op huidkanker kan deze techniek in de gebieden van de huid met het hoogste risico huidkanker in een vroeg stadium opsporen. Bijvoorbeeld wanneer u buiten werkt, veelvuldig bent verbrand, veel gebruik maakt van de zonnebank of indien er al eerder plekjes zijn gevonden. Door niet alleen verdachte plekjes maar een heel gebied te bekijken wordt direct het risicogebied volledig geanalyseerd op mogelijk met het blote oog moeilijk te beoordelen plekjes. Wanneer er een verdachte plek gevonden wordt, zal op basis van de diagnose de behandeling bepaald worden. In sommige gevallen zal eerst een huidbiopt worden afgenomen.

 

Sprayen

Eerst brengt u de spray aan in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte

Foto's

Daarna worden er van de gesprayde gebieden foto’s gemaakt

Foto's

De foto’s worden dan geanalyseerd op verdachte plekken.

De opsporing van melanomen

Het melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker waarbij vroege ontdekking zeer belangrijk is. Melanomen kunnen spontaan ontstaan of zich ontwikkelen in een al langer bestaande moedervlek. Een arts zal op basis van vier verschillende kenmerken bepalen of de moedervlek afwijkt van een goedaardige moedervlek en indien nodig een biopt afnemen of de moedervlek verwijderen. Het is verstandig om een nieuwe zeer donkere moedervlek of een veranderende moedervlek altijd te laten controleren door een arts.

 

Vergoeding

Opsporing en behandeling van huidkanker wordt door alle zorgverzekeraars vergoedt vanuit de basisverzekering.

 

Meer informatie

Het antwoord op meer specifieke vragen met betrekking tot huidkanker, huidkanker detectie of de behandeling van huidkanker kunt u vinden onder de veelgestelde vragen. Daarnaast kunt u deze natuurlijk altijd persoonlijk bespreken met een van onze medewerkers via e-mail: [email protected] of telefonisch: 035-6249576.

Indien u meer algemene informatie wil over huidkanker dan kunt u dit vinden op de website van de KWF Kankerbestrijding.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van onze artsen? Dan kan eenvoudig en snel via onze website of neem contact op met een van onze medewerkers.